13 Ocak 2019 Pazar

Bisikletçiler İçin Hava Yastığı

B'Safe

Bisikletçiler İçin Hava Yastığı


Las Vegas’ta düzenlenen Ces 2019 Teknoloji Fuarı, yine birbirinden farklı buluşlara ev sahipliği yaptı. Fuara ayağa kalkan ve uçan otomobiller damga vururken, insanları gençleştiren yazıcı gibi küçük fakat enteresan ürünler de fuarın iz bırakanları arasındaydı.

Fuarda dikkat çeken ürünlerden biri de bisikletçiler için geliştirilen hava yastığı oldu. Bisikletçilere daha güvenli bir deneyim sunan bu hava yastığı, bir yelek görünümünde. Kolayca giyilebilen yelek görünümlü hava yastığı, bisiklet güvenliğindeki son atılımlardan biri olarak kabul ediliyor.

Güvenli bir sürüş imkanı veren hava yastığı, kaza halinde otomatik olarak şişen bir elektronik sisteme sahip. Yelek biçimindeki hava yastığı, kazaların etkisini minimuma düşürmek için kaza anında çok hızlı bir şekilde şişme potansiyeline sahip. Çarpma anında hava yastığının şişme süresi, 100 milisaniye (0,1 saniye).

Hava yastığı içinde iç hava kalitesini kontrol etmek için az miktarda CO2 kontrollü havalandırma/şişirme sistemi bulunuyor. Aynı zamanda yeleğin için piroteknik malzemeden yapılmış olan çok küçük bir patlayıcı yer alıyor. Piroteknik bir yapıya sahip olan bu küçük patlayıcının amacı, hava yastığının içindeki CO2 hava kartuşunu harekete geçirmek. Böylece bir darbe anında hava yastığı otomatik olarak şişiyor ve yaralanmaların önüne geçiyor. Bu hava yastığı tek kullanımlık değil. Bir kere kullandıktan sonra isteyenler yeleğin içindeki Co2 hava tüpü/hava kartuşunu değiştirdikten sonra yeniden kullanabiliyor.

BSAFE West firması tarafından geliştirilen yelek şeklindeki hava yastığının temel amacı, vücuttaki kritik bölgeleri korumak. Darbe anında kol ve bacaklar halen risk altında olsa da bu hava yastığının kendinden bekleneni gerçekleştirerek görevini başarıyla yerine getirdiğini söyleyebiliriz.

CES 2019 Teknoloji Fuarı’nda hava yastığının test edildiği video: