22 Kasım 2018 Perşembe

Suda batmayan taş ponza ve özellikleri

Ponza Taşı ( Pumice )


Suda batmayan bir taş olan ponza taşı ile dolu olan bir deniz böyle görünür.Ponza taşı , Latinca adıyla pumicite , lavların en üstündeo luşan hafif bir camdır. Türkçede sünger taşı , topuk taşı , hısır taşı ve köpük taşı gibi isimlerle de bilinir. İngilizcede ise iri taneli olanlarına pumiz , ufak taneli olanlarına ise pumicite adı verilir.

Tek özelliğinin suda batmaması olduğunu düşünmeyin makalenin devamını okuyunuz ...

Nedir bu Ponza Taşı ?


Ponza volkanik bir kayaç türüdür  , Volkanik bir cam yapınsdadır . Volkanik faaliyetler neticesinde iki tür Ponza oluşmultur. Asidik ve Bazik Ponza , Bazik Ponzanın rengi koyudur (kırmızı-siyah) ve birim hacim ağırlığı asidik Ponzaya göre daha fazladır . (1.2-1.5 GR/cm3) en yayın kullanılan türü asidik Ponzadır. Bu Tür yapısında ; silisyum , potasyum , alüminyum , demir ve sodyum nedeniyle açık gri / kirli beyaz renktedir. Çok gözenekli ve süngerimsi bir yapıya sahiptir. Gözeneklerin neredeyse tümü birbirileriyle bağlantılı değildir. Yoğunluğu 0,5-0,8 gr/cm3 arasında değişmektedir. Ponzanın bu gözenekliliğinden dolayı ısı ve ses geçirgenliği çok düşüktür. Ponzanın sertliği mors skalasına göre 5,5-6 civarındadır ve yapısını teşkil eden SIO2 (silisyum dioksit) oranı %55 ile %75 oranındadır. Bu özelliğinden ponza çeliği bile aşındırabilir. Ponza kristal suyu ihtiva etmez. Ponza taşı kimyasal özellik taşımamaktadır.

Ponza Taşı


Yararları Nelerdir ?


Ayak sağlığı için kullanılan ürünlerden biri olan ponza taşı ; topuk taşı  , pomza taşı , nasır taşı , sünger taşı , hısır taşı (hışırtaş) , köpük taşı olarak da bilinmektedir.Temel olarak topukta ve ayak altında bulunan ölü deriyi temizleyen taş , ayak bakımının önemli bir parçasıdır . Bunun yanında evde pek çok işe yaradığı da bilinmektedir. Volkanik bir kayaç türü olarak bilinen ponza taşı ,asırlardır insanlar tarafından kullanılmaktadır , ilk olarak kullanımlarının Antik Yunan dönemine ait olduğu düşünülse de tüm insanlik tarihinde , özellikle volkanik yapıların çok bulunduğu bölgelerde kullanılmış bir taş türüdür.

İnşaattan sağlık sektörüne kadar pek çok üründe kullanılan ponza taşı aynı zamanda dekorasyon ürünü olarka kabul edilmektedir . Tam olarak lavın üzerinde oluşan ponza taşı ince yapısı ile cam dokusuna sahiptir. Bu nedenle kırılganlığı oldukça yüksektir. Dayanklı olmasa da gözenlikli yapısı ile oldukça kullanışlı ve farklı bir görünüme sahiptir. Bilhassa dekorasyon amaçlı kullanımlarda kolay şekil aldığı için çalışabilmektedir.