11 Ocak 2019 Cuma

26 Dolarlık Bu Kol Saati Hayat Kurtarıyor

26 Dolarlık Saat

26 Dolarlık Bu Kol Saati Hayat Kurtarıyor


Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dünyada bir kriz haline gelen Opioid ölümlerine çare bulacak bir saat geliştirdi. Bu saat, beklenmedik ölümlere neden olan Opioid krizini önceden tespit edebilecek. Böylece ABD başta olmak üzere farklı ülkelerde görülen Opioid ölümlerinin büyük oranda azalması bekleniyor.

Opioid Krizi Nedir?


Vücutta morfin etkisi gösteren Opioid, ağır hastalıkların tedavisinde kullanılan kimyasal bir ilaç grubu. Ağrı kesici özelliği taşıyan Opioid türevi ilaçlar, morfinden 80 kat daha güçlü olduğu için etkili bir anestezi olarak da biliniyor. Opioid ilaçlar, ayrıca esas kullanım alanı dışında uyuşturucu olarak da kullanılıyor. Ancak aşırı dozda kullanıldığında ise bağımlılık yapıp ölümlere sebep olabiliyor.

2018 kayıtlarına göre ABD’de her gün 115 kişinin Opioid krizi nedeniyle yaşamını yitirdiği biliniyor. ABD Başkanı Trump, 2017 yılında Opioid ölümlerini ulusal bir utanç olarak nitelemişti. Kanada da tıpkı ABD gibi Opioid krizi ile karşı karşıya kalan ülkelerden bir diğeri. Kanada Halk Sağlığı Ajansı Direktörü Dr. Theresa Tam, yaptığı açıklamada Opioid krizi nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısının 4 binden fazla olduğunu ifade etmişti.

Hayat Kurtaran Yalnızca Bir Kol Saati


Carnegie Mellon’un Yazılım Araştırma Enstitüsü’nden gelen yazılım mühendisliği öğrencileri, bu soruna çare bulmak için kolları sıvadı. Genç bilim insanları, bir akıllı saat geliştirdi. Bu saat, Opioid doz aşımı krizlerini ölümcül olmadan önce belirleme potansiyeline sahip. Hopeband ismi verilen bu kol saati, kullanıcının cildine bir ışık yansıtıyor ve kullanıcının kanındaki oksijen miktarından Opioid doz aşımını hemen fark edebiliyor. Eğer saati bileğine takan kullanıcının Opioid doz miktarı kritik bir seviyedeyse, saatin kırmızı ışığı hızlı bir şekilde yanıp sönüyor. Bu saat aynı zamanda bluetooth bağlantısıyla kullanıcının telefonundaki acil durum rehberine GPS koordinatlarını gönderiyor.

Yalnızca 26 Dolar


Hopeband henüz klinik olarak onaylanmadı, ancak saati geliştiren ekip Pittsburgh şehrindeki halka bedava dağıtmayı planlıyor. Onay aldıktan sonra bu saatin 16 Dolar ve 26 Dolar aralığında satışa sunulması bekleniyor.

1 yorum: