4 Ocak 2019 Cuma

Dünyanın En Büyük Robotu

Dünyanın En Büyük Robotu


Dünyanın En Büyük Robotu


İnsan müdahalesine gerek olmadan özerk bir şekilde hareket edebilen otonom araçları son zamanlarda sıklıkla duyuyoruz. Günümüz teknolojisinde görmeye alışık olduğumuz bu otonom araçlara dev bir üye daha eklendi. Avustralyalı madencilik firması Rio Tinto, bir süredir üzerinde çalıştığı ve AutoHaul ismini verdiği otonom tren projesini tamamladı. 2018 yılında tam kapasite ile çalışmaya başlayan bu otonom tren, diğer otonom araçlarından farklı. Çünkü Rio Tinto firması, geliştirdikleri otonom trenin “dünyanın en büyük robotu” olduğunu belirtiyor.

Dünyanın en büyük robotu olarak görülen AutoHaul isimli bu otonom trenin önemli bir özelliği daha var. AutoHaul, aynı zamanda dünyanın otomatik olarak çalışan uzun mesafeli ilk demiryolu ulaşım aracı. Böylesine büyük bir aracı otomatik olarak çalıştırmanın zor olduğu ortada. Rio Tinto firması genel müdürü Ivan Vella da yaptığı açıklamada bu boyutta bir raylı sistem ağını otonom olarak çalıştırmanın oldukça zor ve zahmetli bir süreç olduğunu belirtti. Ancak dünyanın en büyük robotu olan bu otonom trenin verimlilik konusunda başarılı olduğunu söylemek mümkün.

3 lokomotiften oluşan tren, 28.000 ton demir cevheri taşıyabiliyor. Sürüş denemelerini 2018 yılında tamamlayan AutoHaul, şu ana kadar yüzbinlerce km yol kat eden bir tren olarak aktifliğini sürdürüyor.

Bu gelişmelere ek olarak insansız otonom projelerin artmasıyla birçok insanın işten çıkarılacağına dair görüşler de fazla. Ancak Rio Tinto firması, bu konuda bir açıklama yaparak geliştirdikleri araçlarda insana gerek olmasa dahi kimsenin işten çıkarılmayacağını belirtti. Hali hazırda farklı otonom projeleri olduğu bilinen firmanın verdiği sözü tutup tutmayacağını gelecek gösterecek.


4 yorum:

  1. Çok ilginç ilk defa okudum..

    YanıtlaSil
  2. Daha önce hiç denk gelmemiştim. Teşekkürler bilgi için.

    YanıtlaSil
  3. Etkileyici bir bilimsel makale olmuş şaşırtıcı.

    YanıtlaSil
  4. ilginç,raylar üzerinde yürüyen dünyanın en büyük robotu..emeğinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil