16 Ocak 2019 Çarşamba

Nike’ın Akıllı Ayakkabısı: Adopt BB

Adopt BB Nike


Nike’ın Akıllı Ayakkabısı: Adopt BB


Nesnelerin internete bağlandığı bir çağa adım atalı kısa bir zaman geçti. Ancak bu duruma o kadar alıştık ki internete bağlanan yeni ürünlerin haberleri birer birer gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Levi’s ve Google ortaklığı ile geliştirilen akıllı ceket haberini paylaşmıştı. Şimdiki haber ise Nike’in geliştirdiği akıllı ayakkabı. Akıllı ayakkabı geliştiren ilk marka Nike değil. Xiaomi de geçen yıl böyle bir girişimde bulunmuştu. Nike, bir süredir böyle bir girişim için denemeler yapıyordu ve dev marka denemelerine son şeklini vermeyi başardı. Nike’ın da bu furyaya katılması, artık ünlü markaların bu konuya fazlasıyla önem vereceğinin bir işareti.

Nike’ın geliştirdiği akıllı ayakkabı, Back to The Future filmindeki ayakkabı ile benzerlik taşıyor. Filmde hatırlayacağınız üzere Marty Mcfly, 2015 yılına gittiğinde teknolojik sistemle donatılmış bir ayakkabı giyiyordu. Teknoloji yazarlarına göre Nike’ın akıllı ayakkabısı Back to The Future filmine nostaljik ve futuristik bir selam veriyor.

Nike’ın geliştirdiği akıllı ayakkabının ismi Adopt BB. Tüm akıllı telefonlar ile kontrol edilebilen bu ayakkabı, kullanıcının ayağına göre otomatik ayarlanıyor. Kullanıcının ayakkabıyı giymesi yeterli. Motor sistemler harekete geçiyor ve ayağın ihtiyaç duyduğu gerginliği anında öğreniyor. Böylece ayakkabı, kullanıcı için rahat ve konforlu bir hal alıyor. Ayrıca kullanıcılar, ayakkabı sıklığını manuel olarak ayarlama imkanına da sahip. Ayakkabının bağcıksız olması, ayakkabıyı giyeceklere sunulan kolaylıklardan bir diğeri.

Ayakkabının kontrolü, akıllı telefonlar aracılığıyla kullanıcılarda. Kullanıcılar, ayakkabı uygunluk tercihini, gevşekliğini ya da sıkılığını telefonları ile ayarlayabilecek. Ayakkabı, aynı zamanda yazılım güncellemeleri de alacak.

Spor yapan herkesin giyebileceği bu ayakkabı, aslında basketbolcular için geliştirilmiş. Nike’ın inovasyon direktörü Eric Avar, bu ayakkabıyı basketbolcuların talepleri doğrultusunda geliştirdiklerini belirtti. Basketbolcuların maç sırasında ayakkabılarından şikayetçi olduklarını hatta bazılarının ayaklarında kan akışının engellenmesinden dolayı şişme görüldüğünü belirten Eric Avar, Adopt BB isimli akıllı ayakkabının basketbolcuların performansını arttıracağı görüşünde.

Ayakkabının lansmanı geçtiğimiz günlerde canlı yayın platformu Twitch’te yapıldı. Ayakkabının Şubat ayında satışa çıkacağı belirtiliyor ancak firma, siparişleri şimdiden almaya başlamış. Yoğun bir ilgi görmesi beklenen bu akıllı ayakkabı, 350 Dolar’dan satışa sunulacak.

Nike Youtube kanalındaki ayakkabı tanıtım videosu:


1 yorum: