12 Ocak 2019 Cumartesi

Mona Lisa’nın Gözleri Yalan Söylüyor

Mona Lisa

Mona Lisa’nın Gözleri Yalan Söylüyor


Leonardo Da Vinci’nin ölümsüz tablosu Mona Lisa hakkında bir efsane var: Mona Lisa’nın odada bulunan herkesi gözleriyle takip ettiğine inanılıyor. Bu durum “Mona Lisa etkisi” olarak otoriteler tarafından doğrulandı. Peki, yıllardır kabul edilen Mona Lisa etkisi, bir yanılsamadan ibaretse… Mona Lisa, gözleriyle insanları gerçekten takip etmiyorsa…

Bilim insanları, Mona Lisa etkisinin gerçek olup olmadığını anlamak için Bielefeld Üniversitesi’nde bir araştırma yaptı. Araştırmaya katılan 24 kişi, bilgisayar ekranında Mona Lisa tablosundan alınmış 15 farklı kesiti defalarca (2 binden fazla) izledi. Daha sonra katılımcılara bir cetvel verildi ve katılımcılar cetvel ile Mona Lisa’nın tam olarak nereye baktığını belirledi. Çıkan sonuca göre Mona Lisa katılımcıların 35 cm sağına bakıyordu. Bu da oransal olarak 15 derecelik bir açıya denk geliyordu. Ancak Mona Lisa etkisinin oluşması için bu açının maksimum 5 derece olması gerekiyordu. Dolayısıyla araştırmada çıkan sonuç şu oldu: Mona Lisa insanları gözleriyle takip ediyor, sadece insanların sağ tarafına bakıyor.

Araştırma i-Perception dergisinde yayınlandı. Araştırmanın yazarlarından Gernot Horstmann çıkan sonuçtan kesinlikle emin. Aynı zamanda göz hareketi uzmanı olan Gernot Horstmann, “Evet Mona Lisa, insanları gözleriyle takip etmiyor” diyor ve şunu da ekliyor: ”Mona Lisa etkisi denilen durum, insanların ilgi odağı olma ve kendilerine bakılması yönündeki güçlü arzusundan kaynaklanmış olabilir”

Bielefeld Üniversitesi Araştırması

4 yorum:

  1. Yahu ne uğraştılar şu kadınlada yıllarca ne tabloymuş ama ya, her gun bir malzeme çıkıyor (:

    YanıtlaSil
  2. Yıllardır inandığımız şey yalanmış. Bu arada sanırım şu kısımda bir hata olmuş "Dolayısıyla araştırmada çıkan sonuç şu oldu: Mona Lisa insanları gözleriyle takip ediyor, sadece insanların sağ tarafına bakıyor." (İkinci paragrafın son cümlesi.

    YanıtlaSil
  3. Mona Lisa tablosuyla ilgili haberler gerçekten ilgimi çeker. Kesinlikle sıradan bir tablo değil ve kesinlikle içeridiği çok önemli anlamlar var diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. üzerinde en çok konuşulan sanat eseri galiba Mona lisa...

    YanıtlaSil