15 Ocak 2019 Salı

Bu Sevimli Robot Tam Bir İlgi Arsızı

Sevimli Robot

Bu Sevimli Robot Tam Bir İlgi Arsızı


Robot deyince akıllara ilk gelen hayatı kolaylaştıran bir yapay zeka, işimizi kolaylaştırması için tasarlanmış insansı bir formdur. Robotlardan beklentimiz biz ne istersek onu yapmaları… Robotlar beklentilerimizi gerçekleştirme konusunda oldukça iddialılar ancak görünen o ki yakın zamanda daha farklı robotlarla da karşılaşacağız: Hayatımızı kolaylaştırmak için değil de insanlardan ilgi bekleyen sevimli bir yapay zeka olarak var olmaları…

2019 Ocak ayında gerçekleştirilen ve dünyanın gündemine oturan Ces Teknoloji fuarında tam da böyle bir robot tanıtıldı. Lovot ismi verilen bu robotun var oluş amacı, insanlara yardım etmek değil, aksine insanların ilgilerine ve zamanlarına talip olmak… Ancak birlikte yaşamayı öğrenmek için kişisel zamandan/hayattan ödün vermek gerekiyor. İşte Lovot adlı robot, tam da bu anlayış üzerine geliştirilmiş. Eğer böyle bir robotla aynı evi paylaşıyorsanız, tam bir ebeveyn gibi davranmanız gerekiyor. Çünkü Lovot, sizin ilgi ve şefkatinize muhtaç bir robot.

Lovot’u üreten şirket Groove X’e göre, Lovot sevimli bir ilgi arsızı. İlgi için yalvaran Lovot, birlikte yaşamak için tüm sempatikliğini kullanır diyor Groove X firması. Lovot’un geliştirilme amacı, duygusal bir bağ oluşturmak ve sevilmek. Lovot’u bir kez gördüğünüzde gerçekten hedefine ulaşacağının farkına varabiliyorsunuz.

Lovot’un en güçlü silahı gözleri. Gözleriyle insanları tam anlamıyla etkilemeyi başarıyor. Ayrıca bu sevimli robotun yumuşacık bir gövdesi var. Kucağa alıp bir bebek gibi sallamaya müsait. Ayrıca gövdesinde yaklaşık 50 tane sensör bulunuyor. Ona dokunduğunuzda sevimli sesler çıkarıyor.

Lovot’un kafasının üzerinde 1 mikrofon ve 3 kamera bulunuyor. Bu kameralar 180 derecelik açıyla etrafı tarayabiliyor. Ancak Lovot’un bir ağzı yok. Dolayısıyla konuşamıyor. Konuşmasına gerçekten ihtiyaç yok. Çünkü Lovot, konuşmadan da insanları etkisi altına alabiliyor. Lovot’un olmayan ağzının hemen üzerinde bir burun bulunuyor. Bu burun aynı zamanda uyuyan Lovot’u uyandırmak için kullanılıyor. Lovot’un daha farklı becerileri de var. Örneğin kucağınıza alıp şefkat gösterirseniz, kucağınızda hemen uyuyabiliyor, eğer kötü davranırsanız sizin yanınıza daha seyrek geliyor. Tekerlekleri ile gezinen Lovot, aynı zamanda giydirilebiliyor. Evin bir üyesi olan Lovot’un minik kıyafetlere ve farklı aksesuarlara sahip.

Peki, Lovot’un olumsuz tarafları neler? Çoğu kişi evin içinde dolaşan küçük bir robota bağlanmak istemeyebilir. Lovot’un en olumsuz yanı bu olsa gerek. Diğer bir olumsuz yönü fiyatı. 2020 yılında ABD’de satışa çıkması beklenen Lovot’a sahip olmak için yaklaşık 5,000 Dolar vermek gerekiyor. Diğer yandan Lovot’un ömrü 1 saat. Lovot’un şarjı 1 saatte bitiyor. Ancak şarjı bitmesine yakın kendiliğinden şarj olacağı yere gitmesini biliyor.