16 Ocak 2019 Çarşamba

Amili, Muhammed ibn Hüseyin Bahaeddin Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Amili, Muhammed ibn Hüseyin Bahaeddin


Amili, Muhammed ibn Hüseyin Bahaeddin Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi


Eş-Şeyh BAHAİ olarak da bilinir.
  • Doğum Taihi : 20 Mart 1546 
  • Doğum Yeri: Baalbek, Suriye 
  • Ölüm Tarihi : 20 Ağustos 1622
  • Ölüm Yeri: İmam Rıza Türbesi, Mehşed, İran
  • Yabancı kaynaklardaki İsmi : Bahāʾ al-dīn al-ʿĀmilī
  • Kitaplar: Kashkoul
  • Babası : Husayn al- Harithi

Safeviler döneminde İran'daki kültürel canlanmanın öncülerinden din bilgini, matematikçi, hukukçu ve gökbilimci.

Eğitimini, Şii bir din bilgini olan babası Şeyh Hüseyin'den ve yetkin matematik tıp öğretmenlerinden aldı. Ailesinin, Osmanlı egemenliğinden uzaklaşmak için 1559'da Suriye'den ayrılmasından sona Herat'ta (bugün Afganistan'da) ve İran'ın İsfahan kentinde yaşadı. I. Abbas'ın (Büyük) hizmetine girdi. Uzun yıllar Isfahan şeyhülislamlığı yaptı. Aynı yıllarda, Şii fıkhı ve İran'daki uygulaması konusunda Cami-i Abbasi adlı bir inceleme de yazdı. Hacca gitti; Irak, Mısır, Hicaz ve Filistin üzerinden İran'a dönerken birçok fıkıh bilgini ve mutasavvıfla görüştü.

Amili, karmaşık tasavvuf öğretilerini şiirlerinde basit ve yalın dizelerle anlatmıştır. Gezgin bir din büyüğünün başından geçenleri anlatan en ünlü şiiri Nan u Helva'nın kendi hac yolculuğu olabilir. Öykü ve şiirlerini kapsayan Keşkul (Dilenci Çanağı) çeşitli dillere çevrilmiştir. Gökbilim üzerine temel yapıtı "Teşrihu'l-eflak'tır (Göklerin Anatomisi). 

O dönemde İran'da 100 yılı aşkın bir sürü ihmal edilmiş olan matematik bilimlerinin yneiden canlanmasını Amili sağlamıştır.Arapça yazdığı "Hülasa fi el-hisab (Aritmetiğin Temelleri" bir çok kez Farsçaya ve Almancaya çevrilmiş ve 20.yüzyıl başlarınada ders kitabı olarak kullanılmıştır.

1 yorum:

  1. Bir önceki yazı ile birleştirince daha iyi anladım ..Teşekkürler

    YanıtlaSil