17 Ocak 2019 Perşembe

Altınbeşik- Düdensuyu Mağarası Nedir ? , Hakkında Bilgi

Altınbeşik Düden  Mağarası


Altınbeşik- Düdensuyu Mağarası Hakkında Bilgi, Nedir ?


Akdeniz Bölgesi'nde, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı Ürünlü köyü yakınında mağara.

Suyunu Manavgat Çayına boşaltan bir vadinin başlangıcını oluşturur, Kış aylarında içinden oldukça yüksek debide su çıkan mağaranın yaz aylarında ırmağa katkısı azdır. İlk kez 1966'da Türk ve Fransız mağara araştırmacıları tarafından incelenmiş ve planı çıkartılmıştır. Sonraki yıllarda da yapılan ölçümler ve çizimler sonucunda hesaplanan toplam uzunluğu 1.840 m'dir.

Oymapınar Barajı ile ilgili olarak 1976'da yapılan araştırmalarda , Eynif polyesindeki Beyçayır düdeninden suya karıştırılan boyanın, yer altında 13 günde 12 km yol katederek, Tebeşir Dönemi (y. 136-65 milyon yıl önce) yaşlı kalkerler içinde oluşmuş Düdensuyu Mağarasından ve çevredeki başka kaynaklardan yerüstüne çıktığı saptanmıştır. Ayrıca Beyşehir Gölünün güneyindeki Kembos polyesinde Home Burnu düdenlerinden batan suların yaklaşık 75 km güneydeki ve Düdensuyu Mağarası yakınlarındaki Yedi Milyarlar pınlarından çıktığı bilinmektedir. Bu, dünyanın bilinen en uzun yeraltı su sistemidir; Düdensuyu Mağarasının da bu sistemle ilişkili olduğu sanılmaktadır

Mağaraya iki yoldan ulaşılır. Akseki-İbradi-Ürünlü yolu oldukça düzgündür ve daha çok kullanılır. Manavgat-Yaylaalan köyü yolu ise bir dağ yoludur. Ürünlü köyünden bir patikayla 1-1,5 saate mağaraya varılır.

Mağara, içindeki sarkıtlar,dikitler, traverten gölleri ve benzeri oluşumlarla turistik önem taşır. Ama, girilmesi zor ve ancak özel tekniklerle olanaklıdır. Ağızdan yaklaşık 100 m içerilere kadar uzanan gölden sonra özel çiviler (bolt/dübel) çakılarak çıkılabilen 44 m'lik traverten duvara ulaşılır. Turistik ve sportif çekicliğinin yanı sıra yakınlarındaki Manavgat Çayının vahşi doğası nedeniyle de Altınbeşik-Düdensuyu Mağarasına yerli ve yabancı mağaracılar tarafından sık sık geziler düzenlenmektedir.

1 yorum:

  1. Antalya'ya her gidişimde uğramak istediğim ama bir türlü uğrayamadım yer:(

    YanıtlaSil