13 Ocak 2019 Pazar

2018’in Kelimesi Açıklandı: ‘Nomophobia’

Nomophobia

2018’in Kelimesi Açıklandı: ‘Nomophobia’


Dünyanın en popüler sözlüklerinden olan Cambridge Dictionary, her yılın sonunda toplanıp yılın kelimesini belirliyor. Yılın kelimesinin belirleme aşaması şöyle: Öncelikle Cambridge Dictionary editörleri, o yıla ait en popüler 4 kelimeyi seçiyor, ardından bu 4 kelimeyi katılımcılara sunuyor. Katılımcılar ise bu kelimeler arasından birini seçiyor ve yılın kelimesi o oluyor.

Cambridge Dictionary, 2018 yılında da aynı yöntemi izleyerek yılın kelimesini belirledi. Ancak öncelikle geçmiş yıllardaki yılın kelimelerini hatırlayalım.

  • 2015 – Kemer Sıkma
  • 2016 – Paranoyak
  • 2017 – Popülizm

2018 yılında ise Cambridge Dictionary editörleri, yine 4 farklı kelime belirledi. Gender gap (cinsiyet ayrımı), ‘Ekocide’ (ekolojik tahribat) ve ‘No-platforming’(kürsüsüz bırakma) ve Nomophobia editörlerin belirlediği kelimelerdi. Bu kelime grupları arasından “Nomophobia’, katılımcıların seçtiği kelimeydi ve 2018 yılının kelimesi “Nomophobia” oldu.

Nomophobia Ne Demek?


Nomophobia, ‘telefon bağlantısını kaybetme korkusu’ anlamına gelen bir kelime. 2018 yılında Cambridge online sözlüğe eklenen Nomophabia, 2008’de Britanya’da ortaya çıkan ‘No mobile phone phobia’ (cep telefonsuz kalma korkusu) kelimelerinin kısaltması olarak biliniyor.

Cambridge Dictionary tarafından 2018’in kelimesi olarak seçilmesi, telefonların insanlar üzerinde yarattığı etkiyi ortaya koyuyor. Bağımlılık yaratan teknoloji, yoksunluğu durumunda da insanlarda bir fobi haline dönüşüyor. Nomophabia kelimesi de bu durumu özetleyen bir kelime olarak literatürde yerini almış durumda. Cambridge Dictionary editörlerine göre Nomophobia kelimesi, bilimsel bir kelime değil, aynı zamanda bir korku durumundan ziyade kaygıyı temsil ediyor.