24 Aralık 2018 Pazartesi

Uçmayı Öğrenmeye Çalışan Sinek Robot

Robot Sinek

Uçmayı Öğrenmeye Çalışan Sinek Robot


Robot deyince akla ilk gelen insansı görünüme sahip bir vücut formu. Bunun dışında insan vücudunun uzuvları şeklinde olan robotları da sıklıkla görüyoruz. Ancak robotlar sürekli bu formda olacak değil. Washington Üniversitesi mühendisleri geçtiğimiz aylarda görmeye pek de alışık olmadığımız bir formda robot üretmişlerdi. Bu robot, bir sinek boyutundaydı. Robota bu yüzden Robofly ismi verildi. Ancak beklentiler, sinek boyutundaki bu robotun uçmasıydı. Robofly isimli ilk sinek robot, kaynağını bir kaynaktan aldığı kablolar aracılığıyla biraz havalanabiliyordu. Ancak bu kablolar, robottan daha ağır olduğu için Robofly’ın uçuş deneyimi hüsranla son buluyordu. Çünkü bu robot bir kürdan kadar hafifti.

Robotun üreticileri, bir süre önce bu soruna çözüm buldu. Sinek robot bundan sonra uçabilmek için kablolara bağımlı değil. Üretici grup robotun üzerine fotovoltaik bir hücre yerleştirdi ve üzerine lazer ışınları yansıttı. Daha sonra lazer ışınlarındaki enerji elektrik enerjisine dönüştürüldü ve robotun kanatlarının çırpması sağlandı. Başlangıçta fotovoltaik hücre 7 voltluk bir enerji üretiyordu. Bu enerji robotu uçurmak için yeterli değildi. Bu nedenle enerjiyi 240 volta yükselten bir devre eklendi. Ayrıca bu robotta kanatların çırpılmasını denetleyen bir beyin yer alıyor.


Üretilen bu robotun başarısı şimdilik yükselip yere konmak. Ancak robot, lazer ışınlarının yolundan çıktığı zaman hemen yere çakılıyor. Ekibin şimdiki amacı robotu takip eden bir lazer sistemi geliştirmek. Ekip, daha etkili bir beyin ve daha etkili bir sensörle bunu gerçekleştirmeyi umuyor. Ancak ekibin yetkili isimlerinden Sawyer Fuller’e göre tamamen uçabilen bir sinek robot yapabilmek için en az 5 yıla ihtiyaç var.

1 yorum:

  1. Robotik çok geniş bir alan, kim bilir daha hangi formlarda karşımıza cikacak. Günceli takip etmek yeni teknolojilerden haberdar olmalıyız. Bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil