29 Aralık 2018 Cumartesi

Sigarada Kara Paket Dönemi Başlıyor

Kara Paket Sigara

Sigarada Kara Paket Dönemi Başlıyor


2019, önemli uygulamaların hayata geçtiği bir yıl olarak hafızalarımızda yer alacak. Çünkü 2019 yılında bizi önemli değişiklikler bekliyor. Bunlardan biri, sigara paketleriyle ilgili. 2019 yılı, tek tip sigara düzenlemesinin hayata geçeceği yıl olacak. Sağlık Bakanlığı’nın, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2019 yılında tek tip sigara paketi uygulaması resmen başlayacak.

Tek Tip Sigara Paketi Düzenlemesi Neleri Kapsıyor?


Meclise sunulan tek tip sigara düzenlemesinin kabul edilmesiyle 2019’da satışa sunulan sigara paketlerini büyük bir değişiklik bekliyor. 2019’da hayata geçecek düzenleme ile sigara paketleri tek tip ve siyah renkte olacak. Sigaralarda marka logosu yer almayacak.

Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu belirten resimli ve yazılı ifadelerin boyutu da artacak. Sigara paketinin % 65’ini kapsayan bu ifadeler, 2019 ile birlikte sigara paketinin % 85’ini kapsayacak. Marka ismi, paketin sadece % 5’inde yer alacak. Düzenlemeye uymayanlara 5 binden 20 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. 2019 yılının ilk 6 ayında uygulamanın yasalara uygun bir hale getirilmesi bekleniyor.


Avustralya Bu Konuda Öncü


Dünyada tek tip sigara paketi uygulamasına geçen ilk ülke 2011 yılında Avustralya olmuştu. Daha sonra İngiltere, İrlanda, Macaristan gibi ülkeler uygulamaya yönelik adımlar atmıştı. Türkiye’de ise bu uygulama ilk kez 2016 yılında gündeme gelmişti. Tek tip sigara paketi düzenlemesi Türkiye’de gündeme geldikten yaklaşık 3 yıl sonra resmen uygulanmaya başlayacak. Sigara paketleri ile ilgili usuller, Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle düzenlenecek.

7 yorum:

  1. Etkilerini zamanla gorecegiz

    YanıtlaSil
  2. Sitenizi tebrik ederim karşılıklı tanıtım yazıları yazmak isterim

    https://www.visnecilek.com/

    YanıtlaSil
  3. @Sibel Özer umarım etkileri iyi ve bilinçlendirici olur.

    @VisneCilek İletişim bölümünden yazabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. uygulama sayesiyle sigarayı bırakaabiliriz belki

    YanıtlaSil
  5. Amacın zaten o olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Sadece marka rekabetini en aza indirgemek amaçlı yapıldığını düşünüyorum. Maltepe, Samsun, Salem ve en son sigara markamız İnstark'a yarayacaktır.

    YanıtlaSil
  7. Insallah icenler azalir 😊

    YanıtlaSil