21 Aralık 2018 Cuma

Emziklilik Döneminde Enerji ve Besin Öğeleri İhtiyacı

Emzirme

Emziklilik Döneminde Enerji ve Besin Öğeleri İhtiyacı


Emziren kadınlar günde ortalama olarak 700 ya da 800 ml süt salgılarlar. Emziren anne diyeti de bu sütün devamlılığının sağlanması adına annenin ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin ve enerjinin karşılanmasına odaklanır. Buna bağlı olarak bazı besin öğelerinin alımında bir artırıma gidilebilir. Bu süreçte annenin alacağı kalori de kişiden kişiye göre büyük değişiklikler gösterebilir. Dolayısıyla bu kalori miktarlarının da diyetisyen tarafından belirlenmesinde yarar vardır. Ancak emziren kadınlar ortalama olarak normalde ihtiyaç duydukları kaloriye ek olacak biçimde 300 ya da 500 kalori daha alabilirler. Emziren anne diyeti süresince bu günlük ilave kaloriyi karşılamak adına 1 su bardağı kadar süt, 1 dilim ekmek, 1 adet meyve, 1 adet yumurta ya da 1 adet köfte tüketmek yeterli olacaktır.

Emziren kadınlar aynı zamanda sıvı tüketimine de büyük oranda dikkat etmelidir. Özellikle her gün en az 8 ya da 12 bardak su tüketmelerinde fayda vardır. Su dışında tüketilecek sağlıklı sıvıların da önemi büyük olur. Örneğin tüketilecek süt kalsiyum bakımından katkı sağlayacaktır.

Ancak kesinlikle emziren anne diyeti çerçevesinde kilo vermeye odaklanılması tavsiye edilmez. Çünkü bu süreçte emziren kadınlar belirli bir kaloriye ihtiyaç duyarlar ve bu kalori sağlanamadığı zaman hem sütün kalitesi hem de miktarı azalır. Bu durumda diyetisyenin asıl hedefi süt kalitesini ve miktarını koruyarak annenin kilo kontrolünü sağlamaktır. Emziren annenin gereksiz kalori alımı kilo artışına neden olabilir. Özellikle şekerli sıvı, şerbet tüketimi düşünüldüğü gibi sütü artırmaz tam aksine kilonun artmasına neden olabilir.

Özellikle baskın kokulara sahip soğan, sarımsak, kuru baklagil, acı baharat ya da karnabahar gibi bazı besinler anne sütünün tadında da değişiklik yaratabilir. Bu durumdan etkilenen bazı bebekler gaz gibi huzursuzluklar yaşarken bazı bebekler ise hiç etkilenmeyebilirler. Eğer bebekte ciddi ölçüde rahatsızlık oluşursa annenin bu tip besinlerin tüketimini azaltması ya da tamamen tüketmemesi gerekebilir.