Tilki miyiz , Kirpi mi ?
Kirpi konsepti ve Tilki konseptine gerçekten önemli mi ? Kirpi konsepti bir iş alanı yöntemidir. Şirket vizyonu, bölümsel(departman) vizyon veya kişisel vizyon olarak değerlendirebiliriz. Kirpi konsepti sadeliği anlatır örneğin; Şu platformlarda, bu iş alalına yönelik xyz araçlarını kullanarak satış yapacağım demek. Kirpi karmaşık bir dünyayı tek bir örgütleyici ilkedir. Kirpinin hayatı sürdürme felsefesi sadece kendi sivri kısımlarını göstererek savunma yapmaktır. Savunma onun en büyük silahıdır ve tek ilkesidir. İlkenin ismi nereden geliyor peki? Tek yönelimli başarıyı yakalamaktan. Pekala Tilki konsepti nereden geliyor ?
Tilki karmaşık stratejiler geliştirerek kirpiye saldırılar düzenleyebilecek zeki bir hayvandır. Kirpinin yuvasının etrafında dolanıp durarak saldıracak en uygun anı kollar. Hızlıdır, güzeldir, parlaktır, ayağına çabuktur beceriklidir. Yani kazanacağı kesin gibidir. Oysa kirpi ise neye benzediği belli olmayan garip, çirkin bir yaratıktır. Bütün gün sallana sallana yemek arayıp yuvasını kollamaktan başka yapacak işi yoktur.
Tilki izlerin kesiştiği yerde sessizce bekler. Yolda yürüyen kirpiyi görünce ‘’Tamam işte şimdi yakaladım seni.’’ diye düşünür tilki. Hızlıca avına doğru fırlar. Tehlikeyi sezen küçük kirpi ona şöyle bir bakar ve ‘’ Bu hayvan hiç öğrenemeyecek !!’’ der. Sonra da kapanıp her tarafından sivri okların çıktığı bir top haline dönüşür. Tilki ise durumun böyle olduğunu görünce plan yapmaya geri döner.
Mesele şu ki insanları ve kurumları ikiye ayıracak bir anlam çıkar, tilki ve kirpi.
Tilki aynı anda çok şeyin peşindedir ve tüm dünyayı karmaşıklığıyla birlikte algılar. Kirpiye göre tilki ise algılarını tek ve bütünlüklü bir vizyon geliştirecek bir biçimde geliştiremediği için dağınıktır ve aynı anda bir çok kademede eyleme geçer. Kirpi ise tek bir örgütleyici ilkedir. Dünya ne kadar karmaşık olursa olsun tüm tehtitleri ve açmazları basit fikirlere dönüştürür. Kirpi için kirpi fikriyle bağlantılı olmayan hiçbir şeyin anlamı yokur.
Özetle kirpi olmak tek ana başlıkta gelişmiş olmak demektir. Gelişmiş çok alanlı insan, şirket de olmak mümkün. Buna örnek binlerce şirket, holding mevcut. Kazanmak, kazandırmak istediğimiz özellikleri barındırmamız, ulaşmaya çalışmamız harika. Ama hepsini teker teker bünyemize, şirketimize kazanmak daha sonra yaşantımıza, hedefimize göre ilerleme ve devam ettirme durumunu sistem edeceğimizi düşünüyorum.