2 Ocak 2019 Çarşamba

Dünyanın En Mutlu Ülkeleri


Dünyanın En Mutlu Ülkeleri

Dünyanın En Mutlu Ülkeleri


Her yılın sonunda bildiğiniz gibi her alana dair bilançolar çıkarılır. Analiz edilen farklı bilgiler, kamuoyu ile paylaşılır. Özellikle Instagram, Google, Facebook gibi markalar bu paylaşımları çok sever. Yılın trendleri, en çok ne aranmış, en çok ne beğenilmiş gibi farklı listeler yıl biterken önümüze serilir. Bunun dışında sosyal medyada en çok tıklanan haberler de algılarımıza hitap eden listeler arasındadır.

Mutlu Ülkeler

Yıl sonuna geldiğimizde bu listeler uzayıp gider, en iyisi konumuza dönelim. Dönmek istediğim konu diğerlerinden pek farklı değil. Konumuz yine bir liste. Ancak bu kez analiz edilen ölçülmesi kolay olmayan soyut bir kavram. Mutluluk… The World Happiness Report isimli şirket yıl sonunda kolları sıvamış ve 2018 yılının en mutlu ülkelerini tespit etmeye çalışmış. Daha sonra da en çok mutlu olan ülkeler şeklinde bir liste/rapor yayınlamış. Bu ülkelere geçmeden önce –hazır Türkiye’nin kaçıncı sırada olduğunu merak etme süreci içindeyken- şirketin mutluluğu nasıl ölçtüğünden bahsedelim.


Mutluluk ölçümü şu 5 madde dikkate alınarak yapılmış:


  • Ülkelerde kişi başına düşen gayri safi milli hasıla
  • Ortalama yaşam süresi,
  • Sosyal yardım,
  • Özgürlük,
  • Güven ve refah düzeyi

Yetkililer, bu başlıklarla ilintili olarak halka birtakım sorular sormuş ve insanların verdikleri cevaplara göre en çok mutlu olan ülkelerin sıralaması oluşmuş. Halkın mutluluğunu ölçmek için yetkililerin insanlara yönelttikleri ve cevap aradıkları soru başlıklarından bazıları: sosyal destek, kişisel özgürlükler, devlet içi yolsuzluk… Mutluluğu ölçmenin bu kadar basit olduğunu öğrendikten sonra artık listemize geçelim.

Birinci Sırada Türkiye Var!


demeyi var çok isterdim ancak maalesef böyle bir şeyi söylemek önümüzdeki 50 yıl içinde mümkün gözükmüyor.

En Mutlu Ülke Finlandiya!


Verilere göre Finlandiya, en mutlu ülkeler sıralamasında ilk sırada. Finlandiya’nın ardından sıralanan ülkeler ise şöyle: Norveç, Danimarka, İzlanda ve İsviçre… Sıralamayı hızlı bir şekilde geçerek listenin sonuna gelelim. Araştırma sonucuna göre en mutsuz ülkeler şunlar: Yemen, Tanzanya, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Burundi… Peki Türkiye kaçıncı sırada: Öncelikle araştırmanın 156 ülke arasında yapıldığının altını çizelim. Türkiye ise 74. sırada. Araştırma hakkında detaylı bilgileri şu linkten görmek mümkün. Başarılı bir çalışma olduğunu yadsıyamayız ancak bu tespiti yapmak için sorulan soruların mutluluğu doğru bir şekilde ölçüp ölçmediği ayrı bir tartışmanın konusu olabilir.

2 yorum:

  1. Maalesef 74.sıradayız..

    YanıtlaSil
  2. Ülkemiz insanı bu kadar mı mutsuz. Ama biz küçük şeylerden de mutlu olurduk...

    YanıtlaSil