3 Ocak 2019 Perşembe

Avusturyalı Ponpon Erkekler: Fearleaders

Avusturyalı Ponpon Erkekler: Fearleaders

Avusturyalı Ponpon Erkekler: Fearleaders


Şov dünyası içinde görmeye alışık olmadığımız birçok şeyle karşılaşabiliyoruz. Özellikle Türkiye’de yaşıyorsak bir gün alnında bardak kıran biri, ertesi gün de uçmaya çalıştığını iddia eden ancak uçamayan birileri mutlaka önümüze düşüyor. Bunlar gibi birçok örneğe denk gelmek mümkün. Ancak şov dünyası, hem dünyada hem de ülkemizde tek tarafa doğru ilerleyen bir yapı üzerine kurulu değil. Arada yaratıcı gösterilere ve derdini farklı yöntemlerle anlatan kişilere de denk gelebiliyoruz. Fearleaders isimli dans grubu, tam da bu anlayış üzerine kurulu olan özel bir topluluk.

“Ponpon Kız Değil Ponpon Erkek”


Avusturyalı Fearleaders isimli dans grubu, spor müsabakalarında arada sahaya çıkarak dans eden ponpon kızların erkek versiyonu. Maç aralarında koreografiler yapan bu dans grubundaki herkes erkek. Grubun amacı elbette profesyonel bir işe imza atmak. Ancak bu dans grubu, diğer yandan oldukça sağlam bir duruşa da sahip. Fearleaders üyelerinin amaçlarından biri de cinsiyetçi yaklaşımlara ve klişelere son vermek.

Peki, Fearleaders Ne Vaat Ediyor?


Hoşgörülü bir dünya, Fearleaders’ın en büyük arzusu. Bu amaç doğrultusunda kanıksanmış yargıları yok etmeye çalışan Fearleaders, eğlence ve spor dünyasında önemli bir yer teşkil ediyor. Çünkü ponpon erkek olma görevi, sorumluluk gerektiren bir bilince sahip. Bunun yanında Fearleaders üyeleri, eleştiriye açık bir pozisyonda. Eleştirilerin dozu artma ihtimali, bu mesleğin – daha doğrusu bu misyonun- doğasında var. Kısaca Fearleaders ne vaat ediyor dersek aşağıdaki videonun ilk 18 saniyesi grubun amacını biraz anlatıyor gibi.


18. saniyede videoyu kapattıktan sonra şunu diyebiliriz: Fearleaders da her şeyi oynamak istiyor; kötüyü, deliyi, sipastiği… çok fazla insanla çok fazla şey oynamak istiyor. Yani her şeyi sevmeyi çabalamak, her şeyi kabul etmek, insanların tahammül seviyesini maksimuma çıkarmak istiyor… Ayrıca Fearleaders’ın bu duruşu genç olmalarından kaynaklanmıyor. Cesur ponpon erkeklerin oluşturduğu bu dans grubu, eril sistemin tekdüzeliğini gösterileriyle rahatsız etmeye ve çevresini özgürleştirmeye gelecekte de devam edecek. En azından öyle görünüyor.

Grubun Instagram hesabı burada: Bunun yanı sıra grubun gösterilerinden biri de aşağıda. İşlerinde pek estetik olduklarını söylemek mümkün değil ancak grubun estetik olma kaygısından daha yüce bir anlam taşıdığını net bir şekilde ifade edebiliriz.



1 yorum: