17 Ocak 2019 Perşembe

Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir ? Tanımı

Açık Piyasa İşlemleri

Açık Piyasa İşlemleri Nedir ?


Para arzına ve kredi koşullarına istikrar kazandırmak amacıyla devlet tahvillerinin, bazen de ticaret senetlerin merkez bankası yetkilileri tarafından her türlü alım ve satımı. Açık piyasa işlemleri, devlet tahvilleri fiyatlarında istikrar sağlamak amacıyla da yaplır; ancak bu amaçla uygunlandığında kimi zaman merkez bankasının kredi politikalarıyla çelişebilmektedir.

Merkez bankasının tahvil satın alması, piyasada şu sonuçları doğurur;

  • Ticari bankaların verdikleri kredilerin ve yatırımların kaynağı olan banka rezervleri atar. 
  • Devlet tahvillerinin fiyatları yükselir; bu tahvillerin, faiz oranlarının düşürülmesiyle aynı etkiyi yapar.
  • Piyasa da genel faiz oranları düşer, böylece yatırımlar özendirilir. Merkez bankasının, tahvilleri satması durmunda ise bu etkiler ters yönde işler.

Açık piyasa işlemleri genellikle kısa vadeli devlet tahvilleri aracılığıyla yürütülür. İlgilililer kısa vadeli devlet tahvili politikasınının salık verilebilirliği konusunda görüş birliği içinde değildir. Politikayı destekleyenler kısa ve uzun dönemli tahvillerin aynı anda işlem görmesinin, faiz oranları yapısını ve dolayısıyla kredi dağılımını bozacağını savunurlar.Bu görüşü kabl etmeyenlere göre ise iki tür tahvilin bir arada kullanılması yerindedir; çünkü uzun dönemli tahvillerin faiz oranları, gelir ve istihdamdaki dalgalanların asıl nedeni olan yatırımlar üzerinde daha dolaysız bir etkiye sahiptir.

Tahvil: Değiştirme, dönüştürme, çevirme