Muhasebe işletmelerin varlık ve kaynaklarının hareketlerini kayıt , sınıflandırma , özetleme , analatiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bilimsel bir sistemdir.
Muhasebeciye neden ihtiyaç duyulur , yararları ve ilgilenme sebepleri ?
Kanun gereği devletin ticaret yapabilmesi için sağladığı huzur , altyapı (örneğin ; yol , para , şirket tüzel kişilik altyapısı ), ve ticareti düzenleyen kanunlar , anlaşmazlıklarda hakimlik gibi hizmetleri sürdürmek için gerekli geliri vergi alırken adaleti davanmak için muhasebeciye ihtyaç duyar.
İş karmaşık ise , başkalarını çalıştırmak gerekiyorsa iş sahibi , ortakları ve diğer yöneticilerce istenir , çünkü çalışanların yaptıklarını kontrol etmeye , hangi yapılanın daha karlı hangisinin zarara sebep olduğunu anlatmaya , daha da güzel bakıldığında farkına varılabilecek öngörülmesi güç olan bilinmezlerin farkına varmaya olanak verir.Ayarıca karmaış bir işletmenin günlük işleyişinde (örneğin:vadeli ödemeler ve tahsilat konularında kurumsal hafıza işlevi görür.)
Muhasebeciliğin Tarihi
Yazının Mezopotamya'da icadı ile toplanan vergilerin kaydedilmesi yan yana gitmiştir. İran, Mısır, Babil ve Roma döneminden kalma muhasebe kayıtları bulunmuştur.
Ticari hesapların parmak ya da abaküs ile yapılmasından vazgeçilip, cebir ile ve her aşamasının yazılı kayıt altına alınması batıda Fibonaccinin büyük eseri Liber Abaci kitabı ve onun daha kısa ve daha popüler versiyonunda, tüccar babasıyla arap şehirlerine yaptığı gezilerde görüp öğrendiği, kâğıt üzerinde hint-arap rakamlarıyla yazılı yapılan aritmetik işlemlerini anlatmasıyla başlamıştır. Bunun İtalya'da kabul buluşunun ticari sebebi hesap yapanla kayıt edenin aynı kişi olması sayesinde daha az adam çalıştırma, ve hesapların sonradan da kontrol olanağı sayesinde daha çok çalışan idare edebilme idi.
Daha sonra bu kayıtlarla ilgili sanat ve onun kuralları geliştirildi. Bankacılık ve sigortacılık mesleklerinin ortaya çıkışı bu döneme rastlar. Çift kalem muhasebe tekniği orta çağda önce Orta doğuda sonra Avrupa'da kullanılır oldu.