27 Aralık 2018 Perşembe

Suudi Arabistanlı Robot Devlet Memuru

Memur Robot

Suudi Arabistanlı Robot Devlet Memuru


Dünyanın farklı yerlerinden robotlarla ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Robotların toplumsal hayatta insanlarla iç içe bulunmalarına artık alıştık. Örneğin Prag’da sipariş alan barmen robot ve Nepal’da bir restoranda çalışan garson robotlar, robotların birer insan gibi çalışabileceklerine dair güçlü bir fikir veriyordu. Suudi Arabistan’dan gelen haber ise robotların devlet memuru olabileceğini de gösterdi.

Hatırlayacağınız üzere Suudi Arabistan 2017 yılında Sophia isimli bir robota vatandaşlık hakkı vermişti. Tabi Suudi Arabistan, bu hamlesiyle tarihe geçmişti. Çünkü o zamana kadar bir robota vatandaşlık veren bir ülkeye şahit olmamıştık.

Vatandaş robot Sophia ve Fatih Portakal söyleşisi aşağıda:




Suudi Arabistan’ın yeni hamlesi ise bir robotu devlet memuru yapmak oldu. Demek ki ülkenin yakın gelecekteki en büyük hedeflerinden biri robotlarla insanları kaynaştırmak. Petrole dayalı bir ekonomiye sahip olan Suudi Arabistan, teknoloji atılımlarıyla da dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almak istiyor olabilir. Bir robotu devlet memuru yapan ve krallığa bağlı bir kurumda çalıştıran Suudi Arabistan’lı yetkililer, tahmin ediyoruz ki geleceğe güvenle bakıyor. Zira bakmamaları mümkün değil, çünkü bilim kurgu öyküleri bir fikir olmaktan öteye giderek artık gerçek olmaya başladı. Bu konuda şimdiden atılım yapanlar da gelecekteki pazar payının büyük kısmına sahip olacak.


Memur Robotun Görevleri


Suudi Arabistanlı robotun bir devlet memuru olarak ana görevi, kimlik taraması yapmak. Bunun dışında robot daha farklı görevleri de yerine getirebiliyor. – artık müdürlerin canı ne isterse- Ancak robot memur, sisteminde yüklü olan elektronik hesaplama yazılımıyla çalışacak. Bu nedenle yapabileceği görevler sınırlı. Ancak robotun yetenekleri kimlik taraması yapmakla sınırlı değil. Memur robot, etkinliklerde de görev alacak. Etkinliklere katılan ziyaretçilere bilgi vermek, robot memurun görevlerinden bir diğeri. Ayrıca robot devlet memuru, insanlara anket de yapabiliyor.

Robot memurun görüntüsü tam olarak aşağıdaki gibi. Yeşil beyaz renk tasarımıyla dikkat çeken robot memur, Suudi Arabistan Milli Eğitim Bakanı ile objektiflere poz vermiş. Bu fotoğrafı ise bir gazeteci Twitter hesabından paylaşmış.



5 yorum:

  1. Aman bizim memurlar duymasın...

    YanıtlaSil
  2. Hahaha bu güzeldi, Sibel Hanım..

    YanıtlaSil
  3. Sgk yol parası yemek parası servis ücreti işsiz kalacak herkes bide yapay zeka senin bilmem kaç kat zeki geçmiş olsun:)

    YanıtlaSil
  4. heeey bu konuda çok iyi bir dizi var. akta manniskor. çeşitli işlevler gören robotlar :)

    YanıtlaSil
  5. Robot gibi memurlar olursa, robot memurlar çoğalabilir. Yakında atanamayan robot sistemini kapattı diye haberler okursak şaşmayalim:)

    YanıtlaSil