26 Aralık 2018 Çarşamba

İlginç Yılbaşı Gelenekleri

Noel Baba

İlginç Yılbaşı Gelenekleri


Yılbaşı kutlamaları deyince akla hep klasik aktiviteler geliyor. Örneğin arkadaşlarla evde takılmaca ya da eğlenceli bir mekana gidip 2019’a girmek akla ilk gelenler. Ancak yılbaşını ilginç gelenekleri gerçekleştirerek kutlayan insanlar da var. Peki, bu insanlar kimler ve bu gelenekler neler?

İlginç yılbaşı kutlamalarına geçmeden önce bu tuhaf yılbaşı geleneklerinin ortak bir noktası olduğunu hatırlatalım. Bu geleneklerin amacı yeni yılın mutluluk ve şans getirmesinden başka bir şey değil. O zaman şimdi farklı yılbaşı geleneklerini tanıma zamanı! (En uzun gün olan 21 Aralık gelenekleri için tıklayın)

Fransa
Farklı yılbaşı geleneklerini tanımaya Fransızlar ile başlayalım. Fransa’da insanların yılbaşı sofralarından krep eksik olmuyor. Çünkü Fransızlar, krep yemenin yeni yılda uğur getireceğini düşünüyor. Eğer Fransa’da yılbaşı geçireceksiniz, çok büyük ihtimal o krepten tadacaksınız!

İspanya
Duvara asılan kurmalı eski saatler saat 00.00’ı gösterdiğinde 12 kez çalarak evi inletir. Eğer 31 Aralık gecesi bu saatin yer aldığı bir İspanyol evindeyseniz, tam bu sırada büyük ihtimalle 12 tane üzüm yiyeceksiniz. Çünkü 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece saat 12’de üzüm yiyen İspanyollar, yeni yılın şans getireceğine inanıyor. Üzüm yemeyen o gece orada ne yazık ki bulunamıyor.

Çin
Çinliler, yılbaşında evlerinin dış kapılarını kırmızıya boyuyor. Bu rengin şans getireceğine inanılıyor. Kapılarını farklı renkte boyamak isteyenler ise yılbaşından sonraki günleri beklemeleri gerekiyor.

Romanya
Yılbaşı gelenekleri arasında en hayvansever yöntem herhâlde Rumenlerin. Çünkü Romanya’da yaşayanlar, yılbaşı gecesi kedi, köpek ya da evlerinde besledikleri herhangi bir minik dostu ile iletişim kurmaya çalışıyor. Eğer bu minikler karşılık verirse, Rumenlerden mutlusu yok. Çünkü karşılıklı iletişim, Rumenler için yeni yılın harika şekilde geçeceğine işaret.

İtalya
İtalyanlar, yılbaşı gecesi tanıdık bir geleneği gerçekleştiriyor. Kırmızı renkli iç çamaşırı hediye etmek, İtalyanların en popüler yılbaşı geleneği.

Sibirya
Sibiryalılar yaşadıkları coğrafyaya uygun bir yılbaşı gelenek bulmuş. Sibiryalıların yılbaşı geleneği, donmuş bir göle ağaç kütüğü atmak.


Yeni Yıl ( Yıl Başı'da Denilebilir )

Meksika
Meksikalıların geleneği biraz Çinlilerinkine benziyor. Meksikalılar da evlerini boyuyor, ancak Meksikalıların renk yelpazesi biraz daha geniş. Kırmızı aşkı, sarı iyi bir işi, yeşil ise parayı temsil ediyor. Evini boyamak isteyenlerin bu üç renkten birini tercih etmesi gerekiyor.

Kolombiya
En tuhaf geleneklerden biri, bu ülke insanlarına ait. Kolombiyalılar 31 Aralık gecesi bavullarla sokakta dolaşıyor. Bu geleneği özellikle yeni yılda bol bol gezmek isteyenler uyguluyor.

Brezilya
Brezilyalılar ise okyanusa çiçek atıyor. Çünkü deniz tanrıçasının gelecek yılda tüm dilekleri gerçekleştireceğine inanılıyor.

Portekiz
Portekizli çocuklar 31 Aralık gününde Noel ilahileri söyleyerek evlerin kapılarını çalıyor. Kapıyı açanlar, bu çocuklara şeker veya para veriyor. Portekiz’de yılbaşı geçirenlerin evde yokuz numarası yapması olası.

Yunanistan
Yılbaşı arifesinde Yunanlılar kapılarının önüne soğan asıyor. Bu soğan, yeniden doğuşu simgeliyor. Yunanlılar, ertesi sabah bu soğanı kafalarına vuruyor ve çocuklarını uyandırıyor. Bu ritüel, en ilginç yılbaşı gelenekleri arasında ilk sıraları zorlar.

Danimarka

Danimarkalıların geleneği de tanıdık. Bu ülkede insanlar, yaşadıkları evin önüne çıkıyor ve tabak kırıyor. (Tanıdık geldi mi) Kırılan tabak sayısının artması, yeni yılda mutluluk ve şansın da artması demek.

Almanya

En masum geleneklerden biri Almanlara ait. Almanlar, yeni yılın ilk saatlerine reçelli çörek yiyerek giriyor. Diğer gelenekleri tanıdıktan sonra Almanların geleneği gerçekten kulağa hoş geliyor.

Hollanda

Hollandalılar, yeni yıl ağaçlarını yakarak yeni yıla merhaba diyor. Ayrıca gök yüzüne havai fişek fırlatan da oluyor. Bu geleneğin amacı, arınma ve yeniliği hoş karşılama.

Arjantin
Arjantinli insanların yılbaşı geleneği, İtalyanlara benziyor. Ancak Arjantinliler pembe iç çamaşırı rengini tercih ediyor. Geleneğe göre yılbaşında pembe iç çamaşırı giymek, kısmetleri arttırıyor. Ayrıca yılbaşında fasulye yiyen Arjantinliler yeni yılda hayırlı bir iş bulacağına inanıyor.

Ülkelere göre yılbaşı gelenekleri bu şekilde. Yılbaşı, evrensel bir olgu olmasına rağmen her ülkede farklı biçimlerde kutlanabiliyor. Bu da insanların ayrı yöntemlerle aynı amaca ulaşma çabasını gösteriyor.