27 Aralık 2018 Perşembe

2019’da Türkiye’yi Bekleyen Önemli Değişimler

2019 Yılı

2019’da Türkiye’yi Bekleyen Önemli Değişimler


2018 yılı pişmanlıklar, keşkeler, üzüntü ve mutluluklar içinde geride kalıyor. Sırada tüketmemiz gereken 2019 yılı var. 2019, elbette herkes için farklı geçecek. Ancak 2019’dan itibaren geçerli olmaya başlayacak olan bazı uygulamalar var ki Türkiye’de yaşayan hemen hemen herkesi çok yakından etkileyecek. Şimdi 2019 yılıyla birlikte hayatımızda büyük değişiklik yapacağa benzeyen yeni uygulamalara göz atalım.

Asgari Ücret


Yeni yılla birlikte Türkiye’deki en önemli değişimlerden biri asgari ücrette olacak. Asgari ücret, 1603 TL’den 2020 TL’ye yükseldi. Bu gelişme sadece 7 milyon asgari ücretle çalışanları etkilemeyecek. İş hayatının içinde yer alan herkes, asgari ücret zammından direkt olarak etkilenecek.

Poşetler Parayla Satılacak


Bu gelişme ile yakın dönemde hiç karşılaşmadık. Çok değil 2-3 yıl önce de asgari ücrette büyük bir artışa tanık olmuştuk. Ancak ülkenin neredeyse yarısı marketlerden poşetleri parayla aldığını hatırlamıyor. Çok eskiden böyle bir uygulama olsa da yakın geçmişte paralı poşet uygulamasına denk gelmedik.

2019 yılı, poşet kullanımı konusunda yeni bir döneme gireceğimiz bir yıl olacak. Poşetler, market ve işletmelerde en az 25 kuruştan satılacak. Çevre için mantıklı bir adım gibi dursa da poşetlerin parayla satılacak olmasına alışmak için biraz zamana ihtiyaç var gibi. Pazar arabası, file, çanta gibi taşıma materyalleri 2019 yılında markete gideceklerin en yakın arkadaşları olacak.


Sigaralarda Kara Paket Dönemi


2019 yılında sigaraları renkli paketlerde göremeyeceğiz. Çünkü kara paket uygulaması ile ilgili yasa kabul edildi. 2019’da bütün sigaralar siyah paket içinde satılacak. Markaların logosu paketler üzerinde yer almayacak. Sigaranın zararlarını belirten ibareler, paket üzerinde yer almaya devam edecek. Ancak bu ibareler paketin % 85’lik kısmını kapsayacak. (Önceden bu ibareler paketin % 65’lik bölümünde yer alıyordu)

Adil Kullanım Kotası Kaldırılıyor


2019, Türkiye’de internet kullanımıyla da ilgili önemli bir değişiklik getirecek. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Türkiye’de Adil Kullanım Kotası 1 Ocak’tan itibaren kaldırılacak. Ancak bu değişikliğin sevindirici bir gelişme olduğunu anlamak için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi görünüyor.


Yeni Bir Yıl Yeni Bir Dönem


Elbette 2019’daki değişiklikler bu kadarla sınırlı değil. Ancak herkesi birden en çok etkileyecek olan yeni gelişmelerin ilk bakışta bunlar olacağını söylemek mümkün. Tabiki 2019 Mart ayındaki belediye seçimlerini de unutmamak lazım.

8 yorum:

  1. Teşekkür ederiz. Paralı poşetle çevremizi kara paketle de ciğerlerimizi koruyan maddeleri sevdim

    YanıtlaSil
  2. Poset uygulaması sonuçlarını şimdiden merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Evet dediginiz gibi ama siyah paket sigarayi unutmamak lazim.

    YanıtlaSil
  4. Dizilerde de bir değişiklik olacakmış herhalde internetten yayınlanacak felan diye haberler var... Tuhaf bir yıl hayırlısı olsun... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  5. Güzelliklerle dolu bir yıl olsun diyorum ben de :) Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  6. Artan vergileri de eklemek lazım :)

    YanıtlaSil
  7. Poşet konusunda güzel bir sebeple başlatılan uygulama için daha makul yöntemler uygulanabilirdi, yeri gelir ekmek almaya parası olmayan kişiler için 5 kuruş bile değerli olur. Bazı ülkelerde poşetler sınırlı veriliyor ve poşetleri geri getirenler için ücret ödeniyor :) bu işte bir terslik var. Fakat tespitinize hak veriyorum biraz zaman alsa da pazar çantaları gündeme gelebilir. Güncelde bizi bekleyen uygulamalar için güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  8. fenbilimleri678 kisisel blog yoneticisiyim siteniz gayet basarili

    YanıtlaSil